Jalasjärvi Airsoft Ry

Mikä ihmeen airsoft?

Airsoft on paintball(”splättis”) tyyppinen peli, jossa kaksi tai useampi joukkuetta pyrkivät voittamaan toisensa pelin tavoitteiden mukaisesti. Lähes poikkeuksetta se tarkoittaa vastapuolen pelaajien eliminoimista ampumalla heitä airsoft-aseella.

Airsoft kuitenkin eroaa paintballista yllättävän paljon. Airsoft on enemmän eläytymispainotteinen vapaa-ajan peli, kun taas paintball muistuttaa enemmän kilpaurheilua.

Airsoftissa käytetään 6mm muovikuulia väripanosten sijaan, joista ei jää väriläiskää vaatteisiin. Tämä edellyttää rehellisyyttä pelaajilta ja osuman tunnustamista.

Aseet ja varusteet

Aseet muistuttavat oikeita esikuviaan ja toimivat joko sähköllä, kaasulla tai käsin jousta virittämällä. Lähtönopeus on n. 90-125 m/s aseesta riippuen. Hintaa kiväärityyyppiselle aseelle akulla ja laturilla varustettuna kertyy 150 eurosta ylöspäin, mutta käsinladattavia pistooleita saa noin 20 eurolla. Aseita saavat ostaa vain 18 vuotta täyttäneet.

Koska 6mm ontto muovikuula on kevyt, noin 0,20 grammaa, sitä ei pitemmältä matkalta tunne välttämättä ollenkaan vaatteiden läpi. Toisaalta lähietäisyydeltä tullut osuma paljaalle iholle saa kyllä aikaan ärräpäitä vanhemmaltakin pelaajalta. Siksi silmät on suojattava kunnon silmäsuojaimilla, ns. kemistinlasit tai muut halvat työlasit eivät riitä! Kunnon suojalaseja myyvät alan liikkeet ja ne maksavat 20-30 eurosta ylöspäin.

Pelaajat käyttävät lähes poikkeuksetta maastopukuja, koska niiden takia häntä on vaikeampi havaita. Myös varusteliivit löytyvät lähes jokaiselta pelaajalta, koska esimerkiksi lippaita on hankala käyttää takin tai housujen taskuista. Jokaisen itsensä päätettäväksi jää kuinka paljon harrastukseensa panostaa, ketään ei ajeta pois vaikka pelaamaan tulisi verkkareissa tai farkuissa. Kunnon silmäsuojat täytyy silti löytyä jokaiselta.

Pelimuodot

Lähes aina pelissä on kaksi osapuolta vastakkain, joihin pelaajat ovat jakautuneet. Näiden tavoitteena on toisen osapuolen eliminointi.

Pelimuotoja on useita, mutta varsinkin viikonloppu- ja iltapeleissä pelataan yleensä keveämpiä ja nopeampia vaihtoehtoja, kuten lipunryöstö, alueenpuolustus, salkun noutaminen ja kuljettaminen tai sitten vain vihelletään pilliin ja katsotaan kumpi joukkue vie voiton. Laajempi listaus ja lyhyt esittely meillä käytössä olevista pelimuodoista.

Lähinnä kesäisin järjestetään ympäri Suomea isompia pelejä, skenaarioita, joille yleensä on keksitty jonkinlainen juoni. Skenaario saattaa kestää päivästä kolmeen ja pelaajia on yleensä yli 100. Suurimmissa jopa 400-500 pelaajaa.

Onko airsoft siis hiekkalaatikko kotikenraaleille?

Osalle ehkä. Toisaalta kun harrastajakunta koostuu 10-40 vuotiaista, on tälläisen yleistyksen vetäminen vaarallista. Kukapa ei olisi pikkupoikana leikkinyt oksanmutkalla? Nuorimmille harrastajille airsoft on näitten pyssyleikkien uusi, parempi, hienompi ja myös kalliimpi korvike. Offgamella

Vähän vanhempi haluaa kehittää omia pelitaitojaan, viettää mielellään aikaansa leppoisassa seurassa vapaamuotoisessa harrastuksessa. Tämä on joukkuepeli siinä kuin jalkapallokin, mutta eihän kaikkien tarvitse juosta pallon perässä?

Armeijan käyneelle palaa mieleen aika ”harmaissa”. Tosin nyt ryynääminenkin on mukavaa, kun ei ole kouluttaja potkimassa vauhtia! Ja miksei harrastuksen ohella opi myös maanpuolustukseen liittyviä taitoja.

Lisätietoja

Mikäli kiinnostuksesi heräsi kannattaa tutustua alla oleviin linkkeihin sekä vierailla keskustelualueellamme. Kaikki ovat myös tervetulleita tutustumaan harrastukseen pelipäivinä Rikiuksessa. Alle 10 vuotiaat huoltajan seurassa.

Yhdistyksellä on vuokra-aseita ja silmäsuojaimia, joita voit vuokrata päiväksi. Lisätietoja vuokra-aseesta.

Tiivistetty yhden sivun info airsoftista: Info aloittavalle harrastajalle (pdf).

Paljon lisää luettavaa airsoftista löytyy seuraavista linkeistä.